2021-09-13 08:27:40• hírek • Refszatmar.eu

„Tied az ország, a hatalom és a dicsőség.” – 11. Szatmár Határok Nélkül

Tizenegyedik alkalommal szervezték meg a Szatmár Határok Nélkül nevű rendezvényt Nagyecseden. Tavaly sajnos nem vehettek részt határon inneniek, ezért a partiumiak számára ez volt a tizedik, Reformátusok Szatmárért Közhasznú Egyesületet által szervezett találkozó.

Szombaton délelőtt mintegy háromszázan indultak útnak a partiumi szatmári egyházmegyéből, hogy részt vegyenek a rendkívül színvonalas rendezvényen. A Reformátusok Szatmárért Közhasznú Egyesületet azzal a szándékkal hozták létre még 2011-ben, hogy a szülőföldjükért felelősséget vállaló, a Szatmári régiót önálló földrajzi, történelmi, néprajzi és kulturális egységnek tekintő, együtt gondolkodó személyeket egységbe fogja. A 27 alapító taggal arra a közös elhatározásra jutottak, hogy a trianoni országhatár által szétszabdalt történelmi Szatmárt újra életre keltsék, és megvalósítsák a benne élő szatmári emberek szellemi-lelki egyesítését.



A szatmárnémeti születésű Bogya Kis Áron nagyecsedi lelkipásztor köszöntötte a népes, hatalmas templomot megtöltő, mintegy ezer fős közösséget. Igét hirdetett Balog Zoltán a Dunamelléki- és Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, imádkozott Csűry István királyhágómelléki püspök, valamint köszöntőt mondtak Szatmár térség református egyházmegyéinek vezetői, így Király Lajos esperes is.



A találkozó egyik csúcspontjaként Milotai Nyilas István-emlékérmet vehetett át Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter. A református templomban tartott ünnepségen Balog Zoltán püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának elnöke laudációjában a miniszter szakmai életútját méltatta.



„Ez a kitüntetés számomra emlékeztető lesz magyarságom mellett reformátusságomra is. Ha ezt a két dolgot rögzíteni tudom magamban, akkor tudni fogom azt, hogy melyik úton induljak el, melyik döntés a helyes, melyik érdeket kell kiszolgálnom, hogy hová kell állnom”- fogalmazott református hitét gyakorló Novák Katalin majd őszinte imában vallotta meg Istennek: „tied az ország, a hatalom és a dicsőség.”

A Szatmár megye egykori püspökéről elnevezett elismerést, a Bíró Lajos szobrászművész által készített emlékérmet Fülöp István, a Reformátusok Szatmárért Egyesület elnöke adta át.

Az istentiszteletet követőn a nagyecsedi vásártéren folytatódtak a programok, ahol fellépett a helyi születésű Homonyik Sándor.







Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: